onsdag 15 juli 2015

SANITETSPORSLIN FÖR SVERIGE, I TIDEN  -4

Intervju 3

"Modellörverkstaden är all keramisk produktions vagga."

Jan Landqvist, designer SID

Janne anställdes på Företaget 1967. Avsikten var att man ville skapa ett helt nytt standardprogram. redan från början fanns en produktutvecklingsgrupp som innehöll alla viktiga kompetenser och som i princip var uppdragsgivare. Eric Svenson var en självskriven ledamot.
Senare bröts detta ned när all utveckling på företaget samlades till ett tekniskt centrum som mer fungerade som en sorts intern "konsultbyrå".
Janne formulerade själv koncepten till de olika projekten/detaljerna. Janne lade t. ex. ned ett år på att utforma konceptet till den nya standardklosetten, han gjorde bl. a. tills. m. Eric Svenson transparenta klosetter för att se hur de fungerade och gjorde omfattande studier av sittandets fysiologi.
Begreppet Design Management var ännu inte känt. Man hade en filosofi som gick ut på att helt enkelt vara bäst på design. Ledarprofilen var "Dicken" Hald 7). Janne "smög"under resans gång in en sorts familjelikhet hos produkterna. Sin egentliga utbildning i keramik fick Janne under arbetet tillsammans med modellörerna. Som sista jobb på företaget unnade Janne sig själv att göra modellen till ett tvättställ, 625-3
Under själva det formskapande momentet i arbetet prövade Janne alla sätt att få ut maximalt värde av dialogen med modellörskollegorna om möjligheter och förutsättningar, Han "utmanade" även modellörerna att göra sådant som var svårt.
Överväganden och beslut av "teknisk" natur som godstjocklekar etc. talade man igenom redan på skisstadiet.
Jannes bidrag var ofta av mer principiell natur, som t. ex. en dricksfontän kunde få lov att vara svår och dyr att tillverka eftersom den även utgjorde en sorts skulptur i rummet och det gick att sälja övrigt porslin m. hj. av detta.
Janne var alltid väl medveten om de svårigheter som tillverkningsfolket hade att kämpa med. Kommunikationen med modellörerna gick ut på resonemang kring problem och förutsättningar. Det var ett bollande med ritningar och modeller. Janne gjorde ofta 3-D modeller i t. ex. frigolit. Modellörerna hade åren runt 1970 en hög social och yrkesmässig status.
Alla som var yrkeskunniga respekterade modellörschefen (Eric S.).
På 50-talet fanns en allmän keramisk utbildning "Porslinsskolan" i övrigt skedde utbildningen som lärlingsgång hos en mästare ex. Gianni Pizzoni 8) hos Eric Svenson och Raimo Heikkinen hos Gianni Pizzoni. Eric Svenson ansåg vid denna tid att något borde göras åt utbildningen, men fick inget gehör hos ledningen.
Man satsade i stället på "stjärnköp" från annat håll och slapp så engagera sig djupare i frågan.

Forts. Följer

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar