fredag 10 juli 2015

SANITETSPORSLIN FÖR SVERIGE, I TIDEN

Intevju 1

"Maktspelet berövade mig arbetsglädjen."

Eric Svenson, pensionerad modellör. Född 1911

Eric började på företaget 1924 som springpojke.
Vid denna tid var modellörerna sociala status mycket hög, de gick t. ex. alltid till arbetet iförda stärkkrage och fluga.

År 1934 blev Eric gipsgjutare, och år 1939 flyttade Eric på order från Hjalmar Olson 1) till "Nya fabriken", som sanitetsfabriken kallades när den byggdes.
Där blev Eric modellör.
Chef på modellverkstaden var en av Eric mycket högt uppskattad tjeck vid namn Benda 2). Benda tog fram "Urklosetten", 304, vilken Eric senare vidareutvecklade.
Såväl Benda som en tysk vid namn Knobloch 3) försvann ur bilden (troligen p. g. av kriget) och 1943 blev Eric chef över modellörer och gipsgjutare.

Denna post innehade Eric sedan i tre decennier.

Utvecklingsarbetet gick i början till på så sätt att Eric konstruerade och designade pjäserna själv efter bilder ur utländska facktidskrifter som han fick av VD Hjalmar Olson. Eric provspolade de nya klosetterna och hade själv konstruktionsansvar för de modeller han tog fram.
Produktionschefen doktor Altman 4) samrådde  med Eric och var nöjd med att Eric stod för den keramiska kunskapen. De olika herrar chefers bidrag till sanitetsmodellerna var enligt Eric så gott som ingenting.

Enligt Eric är det ett grundläggande fel att dela upp denna typ av arbete i flera små delar och på flera personer, detta gick dåligt redan för 50 år sedan.
Så småningom, efter årtionden, hade Eric så stor erfarenhet att han kunde kompensera modeller från början.
Begreppet design gjorde en tragikomisk entré i arbetet. Stig Lindberg 5) hade gjort några försök att formge sanitetspjäser och till slut, med Erics hjälp, fått fram ett tvättställ. När så nästa produktkatalog kom fram visade det sig att endast ett enda tvättställ (Lindbergs) var designat, alla övriga produkter var modellerade (av Eric).

Vid mitten av 50-talet kom Carl-Arne Breger "han var trevlig att jobba med" och han etablerade ett gott samarbete med Eric.
Breger gjorde ritningar/skisser och sedan diskuterades modellen fram under många och långa dialoger. Vulster och kompenseringar mm var Erics verk.
När Janne Landqvist dök upp gick arbetet till som med Breger.
Under dessa år hade Eric god kontakt med den tekniske direktören Artur Teglund 6). Han var "en hyvens människa" som förstod vad Eric sysslade med, talade med alla och skapade en god stämning.

Ibland försökte produktionsledningen ta egna initiativ till ändringar för att få upp produktionsvolymen, men de ville inte inse att de inte hade kunskaper nog om hur viktig modellen och dess kompensering är.

När Eric i mitten av 70-talet gick i pension hade han ledsnat på företaget, det maktspel och den ledarstil som tagit över efter honom hade berövat honom arbetsglädjen.

fortsättning följer

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar