fredag 17 juli 2015

SANITETSPORSLIN FÖR SVERIGE, I TIDEN -6

Intervju -5

"Samarbete med en konstruktör är mycket värdefullt."

Raimo Heikkinen, Modellör född 1937 i Finland.

Raimo kom till Gustavsberg 1959 och arbetar som modellör på Företaget sedan 1977. Han har arbetat sig fram genom processens olika led och på så sätt skaffat sig en gedigen erfarenhetsgrundad kunskap om den keramiska processen.

Någon utbildning värd namnet anser sig Raimo inte ha fått. Han lärde sig modellörsyrket genom att gå som lärling hos Gianni Pizzoni. De båda dryftade ofta och ingående de konstruktiva problemen samtidigt som Gianni gav handgripliga instruktioner.
Ett litet antal korta kursavsnitt utanför företaget i t. ex. kroki och gipskurs samt prototyptillverkning och keramikerskola anser inte Raimo gör skäl för beteckningen modellörsutbildning.

Under tiden tillsammans med Pizzoni arbetade de efter Rolf Herrströms ritningar.
Herrström följde personligen arbetet och kompletterade ritningsunderlaget med anvisningar. I övrigt bestod arbetet mest av ständiga ändringar i jakten efter produktionsförbättringar.

Gianni Pizzoni dog tragiskt nog i förtid.

Första gången efter Giannis bortgång som Raimo upplevde någon positiv förändring i arbetet var när en ny avdelningsorganisation infördes i slutet av 80-talet.
De ansträngningar som då gjordes inom avdelningen för att skapa ett samarbete mellan ritare och modellörer, och det aktiva intresse och delaktighet från avdelningsledningen som modellörerna upplevde var ett yrkesmässigt lyft.
Det fylligare underlaget och dialogen över ritningarna var ett värdefullt bidrag till ett bättre utfört arbete. denna process bröts tråkigt nog vid sammanslagningen av de två utvecklingsavdelningarna 1991.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar