tisdag 15 december 2015



SANITETSPORSLIN FÖR SVERIGE, I TIDEN-8

Intervju 7

Dick Wallgren, verktygsmakare född 1938 i Gävle.

"Jag fick inget gehör för mina idéer."

Dick är den typiske "uppfinnarjocken" han har jobbat med olika yrken, men kom tidigt in på gjutteknik och därmed förenat modellmakeri. Dick arbetade med precisionsgjutning till bl. a. radarantenner. Som en följd av detta har Dick varit mycket i "frontlinjen" när det gäller yrkeskunskaperna.

Dicks personliga engagemang och ansvarstagande i arbetet gjorde att han till sist blev arbetslös. (Det låter som en paradox, men är inget ovanligt öde för kreativa människor.)

I mitten av 70-talet blev Dick mer eller mindre av en tillfällighet anställd på Företaget. Dick hamnade på gipsavdelningen.
Han blev förundrad över att inget gjordes för att ta hans kapacitet i anspråk. Dick kom snabbt fram till att den tekniska kompetensen och ambitionsnivån var undermålig, men rönte ingen förståelse för sina förslag till förändringar.

Situationen löstes genom att Dick började arbeta med plast och gummimaterial på en annan avdelning.
Dick ställer sig frågan varför han och andra nödgas göra verktyg och formar som är uppenbart otillräckliga för de krav som de ska uppfylla.
Dick tror att detta beror på att man har alltför bråttom i modell och moderformsstadiet och inte ger sig tid att konstruera formarna och ta tillvara ny erfarenhet och möjligheterna hos nya material.

På grund av jäkt och "dumsnålhet" i början av utvecklingsprocessen blir så småningom konsekvensen att gjuterierna hänvisas till att arbeta med glappa och otäta formar, vilket omöjliggör för gjutaren att göra ett så gott arbete som han skulle vilja och kunna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar